ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

ARISTI MOUNTAIN RESORT + VILLAS

ARISTI VILLAGE, 440 16 ZAGOROCHORIA,
EPIRUS - GREECE

T +30 26530 41330 /
F +30 26530 41330 / info@aristi.eu

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣΟ ορεινός παράδεισος της Ελλάδας, το μοναδικό σε κάλος σύμπλεγμα των χωριών που συνθέτουν τα Ζαγοροχώρια, φωλιάζει στην καρδιά της Ηπείρου, στη Βορειοδυτική πλευρά της χώρας. Ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο αγκαλιάζει 46 χωριά απαράμιλλης ομορφιάς, ιστορίας και παράδοσης. Το μεγαλείο της φύσης αποκαλύπτεται μέσα από τα θρυλικά ποτάμια και βουνά, τα πυκνά δάση, τις άπιαστες βουνοκορφές, τις αλπικές λίμνες, τα φαράγγια, τα περίτεχνα γεφύρια, τα δέντρα, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αιώνες τώρα ζουν αρμονικά στην περιοχή.

Το όνομα «Ζαγόρι» είναι σλαβικό και σημαίνει «πέρα από τα βουνά». Η περιοχή άκμασε οικονομικά και πνευματικά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Μετά το θάνατο του Aλή Πασά (1822), όμως, και την κατάργηση των προνομίων του (1868), το Ζαγόρι έπεσε σε παρακμή. Οι πόλεμοι του 20ού αι. προκάλεσαν πολλές καταστροφές. Το Zαγόρι χωρίζεται σε Δυτικό, Kεντρικό και Ανατολικό. Τα γραφικά χωριά είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στην ευρύτερη ορεινή περιοχή της Τύμφης, της Πίνδου και του Μιτσικελίου, όπως αποκαλείται η περιοχή του Ζαγορίου. Το φυσικό τοπίο είναι εξαιρετικό και προσφέρεται για ποικίλες φυσιολατρικές δραστηριότητες. Στην τοπική αρχιτεκτονική κυριαρχεί η πέτρα, το ξύλο και ο σχιστόλιθος. Θαυμάστε τα παραδοσιακά αρχοντικά τοξωτά γεφύρια που αγγίζουν τα όρια της καλλιτεχνίας, τα λιθόστρωτα καλντερίμια που συγκλίνουν σε μικρές γραφικές πλατείες, τα ορμητικά ποτάμια στην αγκαλιά αιωνόβιων δέντρων. Ακόμη τα απίστευτα φαράγγια και λίμνες σε αλπικό υψόμετρο και την απαράμιλλη θέα στο φαράγγι του Βίκου.

Τα Ζαγοροχώρια προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες εξορμήσεων και δραστηριοτήτων που θα σας χαρίσουν ανεπανάληπτες εμπειρίες. Ένας παράδεισος στη γη για ορειβασία στην επιβλητική κορυφή της Αστράκας και της μυθικής Δρακόλιμνης. Πεζοπορία στην «κλασική» διαδρομή: γέφυρα Κλειδωνιάς – γέφυρα Παπίγκου Αρίστης, διασχίζοντας το φαράγγι του Βίκου. Αξέχαστη εμπειρία rafting αλλά και ψάρεμα πέστροφας στα εκτός Εθνικού Δρυμού ποτάμια. Σκι στις χιονισμένες πλαγιές της Βασιλίτσας. εκδρομές για jeep safari, ιππασία. Πεζοπορία στη Σκάλα Βραδέτου, ένα καταπληκτικό καλντερίμι 600 χρόνων, ποδήλατο βουνού με αφετηρία το Μονοδέντρι, σκοποβολή στους Ασπράγγελους, αναρρίχηση στα βράχια της Τύμφης.


Η ΑΡΙΣΤΗ
Το κεφαλοχώρι της Αρίστης βρίσκεται στο Δυτικό Ζαγόρι και είναι από τα πιο διάσημα χωριά του συμπλέγματος. Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 650 μ. φημίζεται για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του και την πλούσια φύση του. Απέχει 48 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων. Bρίσκεται σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση δίπλα στον ποταμό Βοϊδομάτη και τη χαράδρα του Βίκου, σε κοντινή απόσταση από το Πάπιγκο, τα Άνω Πεδινά, το Δίλοφο, το Μονοδένδρι αλλά και τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, το Μπουραζάνι και τη χαράδρα
του ποταμού Αώου.

Κατά την περιήγηση σας στο χωριό, πέρα από την εξαιρετική του αρχιτεκτονική θα σας εντυπωσιάσει η επιβλητική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, η παλιά βρύση και τα παραδοσιακά καφενεία στην κεντρική πλατεία του χωριού. Κοντά στο χωριό εντοπίστηκαν ευρήματα της παλαιολιθικής περιόδου. H Αρίστη αποτελεί το κατάλληλο ορμητήριο για μια επίσκεψη στο Κάστρο, στο αρχαιολογικό μουσείο και την Παλαιά Πόλη των Ιωαννίνων, στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης αλλά και στους ανεκτίμητης ομορφιάς βυζαντινούς ναούς της περιοχής. Σε απόσταση ημερήσιας επίσκεψης βρίσκονται το Αργυρόκαστρο και ο εξαιρετικής σημασίας και αισθητικής αρχαιολογικός χώρος του Βουθρωτού (Butrint), που συγκαταλέγεται στις προστατευόμενες από την UNESCO περιοχές, στα παράλια της Αλβανίας απέναντι από την Κέρκυρα.

ΠΑΡΟΧΕΣ

Ένα μοναδικό μέρος για απόδραση. Δεν έχω λόγια για τα δωμάτια (μεγάλα και άνετα) για το φαγητό (πολύ καλές επιλογές) για το πρωινό, για το χαμόγελο του προσωπικού για την περιοχή. Στην άφιξη μας έδωσαν χάρτες από διαδρομές πεζοπορίας, σύντομα θα επιστρέψουμε να τις δοκιμάσουμε όλες.  Ευχαριστούμε για τη μοναδική αυτή εμπειρία!!

SOTIRIS M., Θεσσαλονίκη, TRIP ADVISOR

X